Bonito

Bonito

Bonito is een onafhankelijke eilandstaat in de Caribische Zee, ten zuiden van Grenada en op nog geen honderd kilometer ten noorden van het Venezolaanse schiereiland Paria. Naast het gelijknamige hoofdeiland Bonito behoren ook een aantal kleine eilanden tot het land – de Bonito Grenadines: Stockton, White Rock, Melton, Little Rock, New Britannia en The Rock. Het eiland maakt deel uit van de Kleine Antillen. De hoofdstad is Princeton en het staatshoofd is Koning Charles III.  


Geschiedenis

Er is weinig bekend over de geschiedenis van het eiland voordat ze werd ontdekt door Christoffel Columbus in augustus 1498. Hij vernoemde Bonito naar de eerste blik en gedachte die hij had op en van het eiland: uitzonderlijk mooi, prachtig. De Spanjaarden vestigden zich op het eiland, ondertussen veranderde Bonito regelmatig van Europese heerser, maar de nederzettingen op het eiland waren klein en onderontwikkeld. De opeenvolgende landen waren er vooral op uit om Bonito vrij te houden van zeerovers en piraten. In 1652 werd het eiland gekoloniseerd door het Verenigd Koninkrijk. Nederland veroverde het eiland in 1655 maar kort daarna ging het weer over op de vorige heerser. In de 18de eeuw verkregen de Britten het eiland definitief in handen en was het 128 jaar een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk. Een referendum voor onafhankelijkheid werd geëist door de, op 1 juni 1994, opgerichte onafhankelijkheidbeweging BIM (Bonito Independence Movement). Dit referendum werd echter 9 jaar later voor het eerst gehouden en werd met een klein verschil afgewezen. In 2012 volgde een tweede referendum, hierbij werd met 79,8% gekozen voor onafhankelijkheid. Op 1 januari 2013 zou Bonito dit krijgen maar de datum werd later veranderd naar 10 april 2015 en later weer naar 1 juni 2015, onder andere door dat bepaalde staatszaken niet goed op orde waren. Uiteindelijk werd de definitieve datum vastgelegd naar 28 december 2018.


Geografie

Het terrein van het eiland bestaat hoofdzakelijk uit vlaktes, heuvels en lage bergen, al heeft het hoogste punt van het eiland, Point North, een hoogte van 514 meter. Het grootste meer is Lake Land in het uiterste oosten van het eiland, ontstaan door een overstroming eind 19de eeuw.


Klimaat

Bonito kent een tropisch moessonklimaat met een duidelijk drogere periode en in de eerste maanden van het jaar een natter seizoen met dagelijks warme buien dat eind mei begint en pas in december ten einde loopt. Tijdens het droge seizoen valt er gemiddeld wel ongeveer een derde van de dagen regen, maar dat is vrijwel altijd beperkt tot regenbuien van enkele minuten tot een kwartier. Vanaf mei neemt de duur van de buien toe en zie je ook de hoeveelheid regen snel oplopen naar meer dan tweehonderd millimeter gemiddeld in de maand juli.


Temperaturen

Bij een tropisch klimaat horen tropische temperaturen die vrijwel het hele jaar overdag rond de dertig graden Celsius liggen. In de wintermaanden is het iets koeler en kan de thermometer blijven steken bij 26-27 graden Celsius. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt met 29 graden Celsius iets hoger. In de zomermaanden is het met gemiddeld 30 tot 32 graden iets warmer. Zoals gebruikelijk voor landen die in een tropische klimaatzones liggen word het nooit extreem heet. Zelden komt de maximumtemperatuur boven de 35-36 graden Celsius uit. ’s Nachts blijft het lang warm. Pas tegen de ochtend word de minimumtemperatuur bereikt die afhankelijk van het seizoen en de locatie tussen de 21 en 24 graden Celsius ligt. In het binnenland kan het iets koeler worden door de hoogteverschillen in de bergen.


Wind

Bonito heeft net als de hele regio te maken met de noordoostpassaat. Deze wind die vrijwel continue aanwezig is zorgt ervoor dat de kustgebieden aan de noordoostkant van het eiland een ruiger karakter hebben, zowel wat betreft landschap als wat betreft weer. De passaat zorgt ook voor de aanvoer van tropische depressies en stormen. Tijdens het orkaanseizoen dat begint eind juni en doorloopt tot begin december kunnen de stormen windsnelheden bereiken die tot orkaankracht reiken. Het kwetsbare land wordt dan ook van tijd tot tijd getroffen door een orkaan, waarbij er soms sprake is van een vernietigende uitwerking op Bonito. Zo trof in 1955 orkaan Janet het eiland en zorgde voor veel schade. Orkaan Ivan hield in 2004 huis op Bonito met zeer veel schade en zelfs enkele dodelijke slachtoffers tot gevolg. Een jaar later, in juli 2005, heeft orkaan Emily vooral het noorden van het eiland flink getroffen.


Flora en Fauna

Op Bonito is er een rijke flora en fauna. Er komen op het eiland 370 soorten vogels, 90 soorten zoogdieren, 40 soorten reptielen en 600 soorten vlinders voor. Een deel van de diersoorten is inheems. Het centrale deel en het noordoosten van het eiland is begroeid met dicht regenwoud. In het uiterste noorden is een kleine moerasdelta te vinden. In het oosten is een klein zoet water meertje ontstaan door een overstroming in de 19de eeuw.


Demografie

De meerderheid van de bevolking is Mulat, ongeveer 40%, daarnaast is 26% Aziaat (voornamelijk afstammelingen van Indiërs uit Brits-Indië, Chinezen, Vietnamezen en Koreanen, 22% is blank (Europese afkomst, voornamelijk afstammelingen van Britten, Ieren, Spanjaarden en Portugezen), 8% is Venezolaan, 3% is Amerikaan en 1% is van orginele Afrikaanse afkomst. De Indiërs uit Brits-Indië maar ook de Chinezen, Vietnamezen en Koreanen werden door de Britten aangetrokken als contractarbeiders die de Afrikanen moest vervangen nadat de slavernij was afgeschaft. Door gemengde huwelijken zijn de raciale scheidslijnen vervaagd en etnische spanningen verdwenen.


Talen

Het Engels is de enige officiële taal. Lokale varianten van het Engels-Creools worden het meeste gesproken. Minderheidstalen zijn onder andere Spaans, Portugees, Hindi en Patois. De overheid stimuleert het leren en spreken van Spaans en wil het tot een verplicht eindexamenvak maken in verband met de ligging van Bonito voor de kust van Spaanstalig Zuid-Amerika. Verdwenen talen zijn Frans, Nederlands en Duits.


Godsdienst

Van de bevolking is 48% Protestant, 21% Rooms-katholiek, 9% anders christelijk, 17% Hindoe, 2% Moslim en 3% niet-religieus.


Economie

Er heerst in Bonito heerst een uitermate goed investeringsklimaat voor internationale ondernemingen. De economie is voornamelijk gebaseerd op het verbouwen van landbouwproducten en op het toerisme. De weinige industrie richt zich voornamelijk op de verwerking van landbouwproducten. Het werkloosheidscijfer bedraagt officieel ruim 3% maar is eigenlijk iets hoger. De belangrijkste uitvoerproducten zijn suiker, cacao, nootmuskaat, bananen, mango’s, foelie, rum, bronwater, tabak, bier, koffie en visproducten. De belangrijkste handelspartners zijn het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, de Caricom, China en Venezuela. Invoerproducten zijn consumptiegoederen en olie. De economie profiteert van een lage inflatie en een handelsoverschot. Door meer werkaanbod dan arbeidsaanbod werken er veel seizoenarbeiders uit o.a. Venezuela. Er zijn vijf handelsbanken.


Vervoer

Het voor auto en vrachtverkeer geschikte wegennet bedraagt 1130 kilometer maar vertoont achterstallig onderhoud. De belangrijkste havens zijn Princeton en West-Bay. De belangrijkste en tevens enige (internationale) luchthaven is Bonito Airport nabij Burgos. Behalve per vliegtuig is Bonito ook per boot bereikbaar. De meeste toeristen komen aan met een cruiseschip, maar er gaan ook ferry’s vanuit de nabijgelegen eilanden. Er zijn havens in Princeton, West-Bay en Burgos.


Politiek

Bonito is een onafhankelijke parlementaire democratie binnen het Gemenebest van Naties. De Britse koning Charles III is als Koning van Bonito het staatshoofd van Bonito. Hij word vertegenwoordigd door de gouverneur-generaal. De huidige gouverneur-generaal is Peter Bill. De uitvoerende macht is in handen van de premier en zijn kabinet. De premier is doorgaans de leider van de partij die de verkiezingen gewonnen heeft voor het House of Assembly en kan onbeperkt herkozen worden. Iedere vijf jaar worden er verkiezingen gehouden voor het uit zestien zetels bestaande House of Assembly. Het andere deel van het parlement, de Senaat, bestaat uit twaalf zetels. De leden van de Senaat worden niet door het volk gekozen, maar benoemd door de gouverneur-generaal. De gouverneur-generaal heeft de mogelijkheid om het House of Assembly vervroegd te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven wanneer het House of Assembly het vertrouwen in de regering heeft opgezegd. Verder heeft de gouverneur-generaal voornamelijk ceremoniële taken, zoals het openen van het parlementaire jaar door middel van het uitspreken van de troonrede en het ondertekenen van wetten die door het parlement zijn aangenomen. Jarenlang was de  sociaaldemocratische Democratische Partij Bonito (DPB) de grootste partij in de Bonitaanse politiek, maar bij de verkiezingen in 2015 en 2020 won de conservatieve Republikeinse Partij Bonito (RPB) veertien van de zestien zetels in het House of Assembly en werd Carlos Lopez de eerste premier namens de RPB. Naast de RPB en de DPB is er nog de kleine politieke partij Groene Republikeinse Partij Bonito (GRPB) maar deze partij heeft geen zetels in het parlement.


Regering sinds september 2020-

Minister-president: Carlos Lopez
 
Minister van Algemene zaken: Carlos Lopez (RPB), (geboren te Princeton, 1964)
Minister van Binnenlandse zaken: Marcel Colina (RPB), (geboren te Peterborough, 1979)
Minister van Buitenlandse zaken: Reuben Price (RPB), (geboren te Princeton, 1981)
Minister van Financiën: Christian Madero (RPB), (geboren te Burgos, 1980)
Minister van Gezondheidszorg: Lianne Fenty (DPB), (geboren te West-Bay, 1988)
Minister van Industrie en landbouw: Ron Longwater (RPB), (geboren te Bridgewater, 1981)
Minister van Justitie: Joyce King (RPB), (geboren te Burgos, 1982)
Minister van Onderwijs: Miranda Douglas (RPB), (geboren te Princeton, 1975)
Minister van Toerisme: Wendy Robin (DPB), (geboren te Princeton, 1982)
Minister van Volkshuisvesting en sport: Martin Tito (RPB), (geboren te West-Bay, 1981)


Bestuurlijke indeling

Bonito is bestuurlijk ingedeeld in zes parishes (gemeentes): 

1. Saint George* – 34.92 km² / 11.097 inw. / 317,78 inw./km² / hoofdstad: West-Bay

2. Saint John – 90.61 km² / 2.195 inw. / 24,22 inw./km² / hoofdstad: The Mill

3. Saint Mary – 54.37 km² / 3.902 inw. / 71,76 inw./km² / hoofdstad: Peterborough

4. Saint Patrick – 59.00 km² / 9.929 inw. / 168,28 inw./km² / hoofdstad: Edmonton

5. Saint Paul – 59.98 km² / 10.034 inw. / 167,28 inw./km² / hoofdstad: Bridgewater

6. Saint Peter – 74.67 km² / 16.133 inw. / 216,05 inw./km² / hoofdstad: Princeton

(Bonito – 373.55 km² / 53.290 inw. / 142,65 inw./km² / hoofdstad: Princeton)

Officieel worden de lokale bestuurders door het volk gekozen, maar verkiezingen voor de lokale overheid zijn bij de onafhankelijkheid in 2018 tijdelijk opgeschort. Bestuurders worden in de praktijk door de centrale overheid benoemd. De macht in het land is sinds de onafhankelijkheid steeds meer verschoven in de richting van de centrale overheid en de lokale overheden zijn steeds onbelangrijker geworden.

*(Er gaan stemmen op in de politiek om de parish Saint George bij parish Saint Peter te voegen. De kans tot slagen is zeer klein door flinke weerstand onder de bevolking van de parish Saint George).


Vlag

Vlag Bonito 2022-

Betekenis:

Rood symboliseert de heldhaftigheid van de bevolking voor het streven naar onafhankelijkheid. De witte baan staat voor vrede en symboliseert het vredelievende eiland Bonito dat opdoemt uit de Caraïbische Zee onder de tropische lucht (blauw). De gele driehoek symboliseert een opkomende zon.


Vlaggen parishes

Vlag Saint George 2022-

Vlag Saint John 2022-

Vlag Saint Mary 2022-

Vlag Saint Patrick 2022-

Vlag Saint Paul 2022-

Vlag Saint Peter 2022-


Vlag hoofdstad

Vlag Princeton 1628-


Voormalige vlaggen

Vlag Bonito 2018-2022

Vlag Onafhankelijkheidsbeweging Bonito (BIM) 1994-2018

Vlag Brits overzees gebied Bonito 1889-2018

Vlag gouverneur-generaal Bonito 1889-2018


Overige vlaggen

Handelsvlag Bonito 2022-

Marinevlag Bonito 2022-

Olympische vlag Bonito 2022-

Vlag Democratische Partij Bonito 1964-

Vlag gouverneur-generaal Bonito 2018-

Vlag Groene Republikeinse Partij Bonito 2000-

Vlag minister-president Bonito 2022-

Vlag politie Bonito 2018-

Vlag Republikeinse Partij Bonito 1966-


Wapen

Het wapen van Bonito werd officieel aangenomen op 28 december 2018. Onafhankelijkheidsdag. De (in kleur aangepaste) muurkroon en het schild is overgenomen van het oude koloniale wapen van Bonito.

Betekenis:
De muurkroon symboliseert Fort Tommy, het eerste, met gele stenen gebouwde fort van Bonito waarvan de oudste resten zijn te vinden in het oude centrum van Princeton. Het schild is ingedeeld in drie kwartieren. Het rode kwartier symboliseert de heldhaftigheid van de bevolking. De gele toren verwijst naar het parlementsgebouw in Princeton en symboliseert de parlementaire democratie van Bonito. Het witte kwartier staat voor hoop en zuiverheid. Het rode kruis staat symbool voor het christendom, de grootste en belangrijkste godsdienst op het eiland. Het blauwe kwartier staat voor de Caraïbische Zee en de tropische lucht. Het anker staat voor de centrale rol van de zeevaart voor het eiland. Het schild word omringt door twee varens die vrede symboliseren.

 Koloniale wapen 1889-2018

Het koloniale wapen van Bonito werd officieel aangenomen in 1889 en was in gebruik tot de onafhankelijkheid in 2018.

Betekenis:

De muurkroon symboliseert Fort Tommy, het eerste, met gele stenen gebouwde fort van Bonito waarvan de oudste resten zijn te vinden in het oude centrum van Princeton. Het schild is ingedeeld in drie kwartieren. Het rode kwartier symboliseert het bloed dat vergoten is tussen de verschillende overheersers van het eiland. Het witte kwartier symboliseert vrede. In het witte kwartier zijn de drie hoogste bergtoppen van het eiland: Point North (514 meter), Point Marie (488 meter) en Libertad (471 meter) afgebeeld. De groene kleur van de bergen staat voor de natuurlijke vegetatie en de landbouw; met in het bijzonder suikerriet. Boven de bergtoppen zijn vier sterren te zien. Deze sterren symboliseren de vier windrichtingen waaruit Bonito te bereiken is over zee. Het blauwe kwartier symboliseert de Caraïbische zee.


Veiligheid en Defensie

De wetshandhaving in Bonito ligt bij de Royal Bonito Police Force (RBPF), waaronder ook de kustwacht valt. Deze politiemacht word getraind door het leger van het Verenigd Koninkrijk. Het land heeft geen echt eigen leger. De defensie is de verantwoordelijkheid van het Regionaal Veiligheidssysteem. Dit is een internationale organisatie waarbij diverse Caribische landen zich aangesloten hebben om gezamenlijk de defensie te regelen.


Onderwijs en Wetenschap

Onderwijs is gratis en verplicht voor alle kinderen van vijf tot zestien jaar. De uitgaven aan onderwijs bedragen 6% van het bruto binnenlands product. Op Bonito is vestiging van de open campus van de University of the West Indies. Daarnaast is er een aantal medische scholen, te weten de International University College of Medicine, de University School of Medicine & Health Sciences en de Health Sciences University. De belangrijkste middelbare school is het Bonito College.


Sport

De populairste sport van het land is cricket. Internationaal wordt Bonito daarbij vertegenwoordigd door het West-Indisch cricketelftal. Naast cricket is ook honkbal en voetbal erg populair, maar beroemde honkballers en voetballers heeft het land nog niet voortgebracht. Er is een Bonitaans voetbalelftal waarmee het land diverse malen meegedaan heeft voor de Caribbean Cup.


Openbaar Vervoer

Er rijden geen treinen en trams op Bonito. Er is een goed georganiseerd bus systeem op Bonito. Er rijden vijf lijnen over het hele eiland die allemaal beginnen en eindigen in Princeton.

Lijn 100 – Princeton – Princeton
 
Lijn 101 – Princeton – West-Bay – Princeton
 
Lijn 102 – Princeton – Black Water – Old Road Town – Peterborough – Green Ville – Aberdeen – The Mill – Bridgewater – Fort David – Queenstown – Maurice – Edmonton – King George – West-Bay – Princeton
 
Lijn 103 – Princeton – West-Bay – King George – Edmonton – Maurice – Queenstown – Fort David – Bridgewater – The Mill – Aberdeen – Green Ville – Peterborough – Old Road Town – Black Water – Princeton
 
Lijn 104 – Princeton – Bonito Airport (Burgos) – Princeton

Internationale verhoudingen

Bonito is lid van de Verenigde Naties, het Gemenebest van Naties, de Caribische Gemeenschap (Caricom), de Organisatie van Oost-Caribische Staten en de Organisatie van Niet-gebonden Landen. Niet al deze organisaties zijn onomstreden en kunnen eventuele problemen gaan opleveren met onder andere het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, de vraag is of Bonito hier acht op slaat aangezien de eerst genoemde de belangrijkste partner is op allerlei gebieden. Het land heeft goede relaties met andere landen in het Caribisch gebied en onderhoud goede betrekkingen met de belangrijkste handelspartners voor de regio; het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Ook met Cuba, China en Venezuela zijn er goede contacten.


Princeton

Princeton is de hoofdstad van Bonito en tevens van de parish Saint Peter. De aan een kleine baai gelegen stad heeft 11.067 inwoners (2023). Het straatbeeld word gedomineerd door gebouwen uit de koloniale tijd. 

De stad werd in november 1628 gesticht door de Fransen en ontwikkelde zich onder gouverneur Augustin Yagla tot een belangrijke koopvaardijhaven. Sinds de komst van de eerste Britse kolonisten in 1632 is Princeton het administratieve centrum van het eiland. In eerste instantie werd de nederzetting vanuit Bonito bevolkt maar vanaf 1663 ook vanuit vooral Engeland. In de 18de eeuw werd de stad het bijhoofdkantoor van de op de Antillen gestationeerde Koninklijke Vloot.

Met meer dan 10.000 inwoners is Princeton het commerciële centrum en de belangrijkste haven van Bonito. De stad voert onder andere (riet)suiker, rum, katoen, etherische oliën, tropische vruchten, bronwater, tabak, bier, vis(producten) en specerijen uit.

Het centrum van Princeton straalt een sterk Londense sfeer uit. Door de stad loopt de rivier Great Fresh River. Aan de monding ligt de Elizabeth Bridge. Hier staat het parlementsgebouw waarin de beide kamers van het parlement gevestigd zijn. Ook staat er een standbeeld van Christoffel Columbus op het Onafhankelijkheidsplein. Vanaf dit plein begint Old England Street. Dit is de belangrijkste straat waar een groot aantal winkels, bankfilialen, restaurants en uitgaansgelegenheden gevestigd zijn. Elk jaar word de Grand Carnaval Parade gehouden. Dit is een bonte optocht langs Spring Garden Highway. Princeton beschikt ook over een jachthaven. De stad heeft een Anglicaanse kathedraal (St. John, gebouwd in 1683, herbouwd in de twintigste eeuw) en een Paleis van Justitie uit 1752. De resten van fort Tommy dateren uit 1705. Er zijn in Princeton drie universiteiten: de Universiteit van Landbouw, de Universiteit van Toerisme en de Universiteit van Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. De belangrijkste middelbare school is het Princeton College.


Overige feiten

Oppervlakte: 373.55 km²

Hoofdstad: Princeton
 
Inwoners: 53.290 (1-1-2024)
 
Bevolkingsdichtheid: 142,65 inw./km²
 
Bevolkingsgroei: 0,8% (2023)
 
Gemiddelde leeftijdsverwachting: man 74 jaar, vrouw 77 jaar
 
Analfabeten: 1%
 
Hoogste berg: Point North
 
Langste rivier: Yellow Jack River
 
Grootste meer: Lake Land
 
Tijdzone: GMT-4
 

Toonaangevende kranten: The Telegraph, Bonito News, Daily News, Daily Express

Motto: Freedom, Openness and Prosperity!
 

Volkslied: My bonito Bonito – tekst van Mandy Hamilton (1981)

Koninklijk volkslied: God Save the King
 

Nationale sport: honkbal, strandvolleybal, zeilen

Rijzijde: links

Landcode: BT

Internetcode: .bx

Munteenheid: East Caribbean Dollar (XCD) = 100 cent
 
Nationale feestdagen: 1 & 2 januari (nieuwjaarsdag), 19 februari (dag van de vlag, 2022), 1 mei (Dag van de Arbeid, 1889), 14 november (verjaardag Koning Charles III, 1948), 28 november (stichting Princeton, 1628), 28 december (onafhankelijkheidsdag, 2018), 31 december (oudejaarsdag)